• Vie. Oct 7th, 2022
Etiquetas principales

Girafa o unicorn, por Fèlix Riera

Sep 23, 2022 , , , ,L’estabilitat política és positiva quan, gràcies a ella, s’aconsegueixen èxits so­cials o econòmics per a la societat; i és negativa quan s’hi apel·la per paralitzar projectes i iniciatives sota l’argument de poder desestabilitzar el govern. Junts per Catalunya ha obert el debat polític català qüestionant el valor que té seguir al Govern de la Generalitat, donar-li estabilitat, si no serveix als interessos de l’independentisme.

Junts qüestiona el valor que té seguir al Govern de la Generalitat, si no serveix als interessos de l’independentisme

El que pretén subratllar Junts per Catalunya és que ERC només aspira a consolidar-se al poder creant una agenda independentista orientada a garantir estabilitat política a Catalunya, encara que sigui sacrificant els ideals independentistes. Aquesta acusació porta molts independentistes a preguntar-se si l’independentisme ha de ser comparat, segons la coneguda metàfora del polític napolità Palmiro Togliatti, amb una girafa, que és un animal prodigiós, gairebé fantàstic però real, o amb el mític unicorn que encarna la puresa.

La qüestió que hauria de centrar el debat no és si l’estratègia de Junts, basada a veure real l’unicorn, és l’adequada, atès que no es pot implementar, sinó si la que desenvolupa ERC està donant els seus fruits. Hem de sospesar si els èxits aconseguits pel Govern de la Generalitat són positius o no, com haver millorat el pressupost amb 3.100 mi­lions d’euros més, la creació de la taula de diàleg amb el Govern espanyol, la celebració de la Copa de l’Amèrica a Barcelona el 2024, la recuperació parcial de la influència política al Congrés dels Diputats o la posada en marxa de més mecanismes de control sobre el grau d’execució de l’obra pública de l’Estat a Catalunya.

Aquests èxits s’han obtingut amb el concurs de consellers i conselleres de Junts per Catalunya i han estat capaços de crear espais, per petits que siguin, per dotar de més estabilitat el Govern. Les actuacions polítiques que proposa Pere Aragonès, president de la Generalitat, es basen a aconseguir l’estabilitat al si del Govern per aconseguir, al seu torn, projectar-la a la societat catalana.

Source link